Free Hit Counter

Yenişehir Kampusu - 1.Gün

Mersin Üniversitesi öğrencilerinin ilkini geçtiğimiz yıl gerçekleştirdikleri Alternatif Bahar Şenlikleri’nin bu yılki programı Çiftlikköy Yerleşkesi’nde bisiklet etkinliğiyle başladı.

Mersin Üniversitesi’nde (MEÜ) 2. Geleneksel Alternatif Bahar Şenlikleri başladı.

MEÜ Çiftlikköy Kampusu’ndan Barış Meydanı’na yapılan bisiklet etkinliğiyle başlayan etkinliklerin açılışı burada yapıldı. Öğrenciler adına bir konuşma yapan Serdar Türkmen, hiçbir maddi dayanakları olmadan çok zengin bir etkinlik gerçekleştirdiklerini ifade ederek, “Sinemadan tiyatroya, müzikten sergilere kadar renkli bir etkinlik oluşturduk. Üç gün boyunca beraber üretmenin ve dayanışmanın örneklerini ortaya koyacağız” dedi.
Türkmen, bu yılki şenliğin geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden yazar Evrim Alataş’a adandığını belirterek, “Etkinliklerimizde her kültürden insanın türkülerini dinleyeceğiz. Ayrıca etkinliklerimizde başta nükleer santral ve barajlar olmak üzere çevre sorunlarına da dikkat çekeceğiz” diye konuştu.
Yenişehir Kampusu’nda devam eden etkinlikler kapsamında halk oyunları ekibinin oyunları sergilendi. Yine MEÜ öğrencilerinin hazırladığı Aziz Nesin’in “Çok konuşma” adlı skeci de büyük beğeni topladı.

Muhabirimiz alternatif sinemayı anlattı


Etkinliklerde ayrıca gazetemiz muhabiri Mazlum Vesek de, “Türkiye’de sinemanın alternatif sesleri” adlı panelde konuştu. Türkiye’de sinemanın ilk yıllarından 1960’lara kadar belli kalıplar içinde kaldığını vurgulayan Vesek, “27 Mayıs 1960 darbesinin getirdiği görece özgürlük ortamı sinemaya yansıdı. Bu dönemde Türk sineması ne konuşacağını bilir hale geldi. Yönetmenler ve senaristler toplumsal konulara eğilmeye başladılar. Bu dönemde gelişen Toplumsal Gerçekçilik akımı yaklaşık 25 filmle önemli bir iz bıraktı. Ama bu çıkış 10 Ekim 1965 genel seçimlerinde Adalet Partisi’nin seçimi kazanmasıyla sona erdi” sözlerine yer verdi.
Vesek, Yılmaz Güney’in devrimci sinema adına önemli örnekler ortaya koyduğunu belirterek, “Yılmaz Güney Yeşilçam’da farklı bir ses olarak etkisini bugüne kadar getirdi. Onun etkisindeki sinemacılar 1980’e kadar yeni bir sinema anlayışının temsilcisi oldular” bilgisini verdi.
1980’den 1990’lara kadar sinemada bir üretim sorunu olduğuna işaret eden Vesek, “1990’ların sonuna doğru film üretiminin artmasıyla sinemada yeni sesler de ortaya çıktı. Her ne kadar şimdi dağılmış olsa da Serdar Akar’ın içinde yer aldığı Yeni Sinemacılar önemli bir iz bıraktılar. Son günlerde varlığını ilan eden Yeni Sinema Hareketi Hüseyin Karabey, Özcan Alper gibi önemli yönetmenleri içine alan bir hareket olarak umut vaat ediyor. Ancak bir yargıya varmak için erken” ifadesini kullandı.
Panelin ardından Grup Setenay ve Mor Salyangoz müzik dinletisi sundu.
Şenlik, bugün Çiftlikköy Kampusu’nda ve Akdeniz Belediyesi’nde yapılacak etkinliklerle sürecek.

MEÜ öğrencilerinin düzenlediği alternatif şenlik kapsamında, gazetemiz muhabirlerinden Mazlum Vesek de Türk sineması üzerine bir sunum gerçekleştirdi.

mersin imece